De creatives

Regisseur

William Spaaij

Opleiding
Vooropleiding van de C.I.C.K. Academie in Zwolle, afgestudeerd aan de Fontys Dansacademie in Tilburg, afdeling musicaltheater (2004).

Theater
Crazy For You, TiTa Tovenaar, Shhh….It Happens!, Grease, Fame, Footloose, Hairspray, Mary Poppins, Ramses, Shrek de Musical, De Kleine Blonde Dood, The Last Five Years, Sonneveld in DeLaMarDe Tweeling, HAIR, Was Getekend,  Annie M.G. Schmidt, Lazarus. Met ZODIAC de musical beleeft William zijn regiedebuut

8 nominaties Musical Award, prijzen voor: Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical voor zijn rol als Ren McCormack in Footloose (2009), Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical voor zijn rol als Bert in Mary Poppins (2010) en Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical voor zijn rol als Boudewijn in De Kleine Blonde Dood (2015).

Film / Televisie
Wie Is De Mol? (2012) en theaterdeskundige bij het RTL programma Koffietijd.

Wat is jouw sterrenbeeld en waarom bij jij wel óf niet typisch een …?
Mijn sterrenbeeld is Vissen en ja ik ben absoluut een Vissen. Zeer sensitief, empathisch en heel vloeibaar. Ik beweeg makkelijk mee in alles wat er gebeurd. Ook ben ik zowel als acteur en regisseur heel intuïtief, iets wat echt een eigenschap is van de Vissen. Daarnaast staan Vissen bekend dat ze vaak goed kunnen bewegen of handig zijn met het lichaam. Ik ben van oorsprong echt een danser en dat is nog steeds iets wat me meteen vrolijk maakt als er ergens muziek op staat.

Wat was voor jou een eye opener als het gaat om duurzaamheid, heeft iets jouw gedrag veranderd?
Mijn eyeopener betreft duurzaamheid is vooral de enorme overconsumptie die wij als wereld genereren. Naast dat het daadwerkelijk het grootste probleem van de toekomst is voor deze aardbol ben ik mijzelf er bewust van geworden hoe veel ik koop wat helemaal niet duurzaam is. Altijd maar weer het nieuwste van het nieuwste of als het ook maar een kleine beetje stuk is weer iets nieuws kopen. Ook hoeveel voedsel er verloren gaat wat veel bewuster gekocht kan worden heeft mijn ogen geopend. Ik leef inmiddels extreem minimalistisch en probeer altijd na te denken of ik iets echt daadwerkelijk nodig heb of dat ik iets ouds kan hergebruiken.

Heb je nog een mooie quote over ZODIAC de musical?
Er zitten zo veel mooie quotes in Zodiac en ben verliefd op ze allemaal. Ik ben zo trots dat we in deze tijd zo’n mooi, nieuw, eigentijds verhaal mogen vertellen en dat er heel veel te vinden is voor elke bezoeker. Jong en oud. Conservatief of progressief. Het maakt niet uit, je kunt uit elke quote of zin iets persoonlijks halen. Voor nu is een van mijn favoriete quotes toch wel: ”Waarom verstop jij het goede onder het boze?” Het is bijna de eerste zin van Boogschutter die aankomt op aarde en als een onbevangen kind naar de wereld kijkt. We zijn als mensheid zo veel boos op elkaar maar daaronder zit natuurlijk het bange kind dat heel graag een beetje liefde wilt. Het is de kern van dit verhaal en de kern van een werkelijke verbinding om elkaar beter te begrijpen en zo meer samen te kunnen bewerkstelligen.

Alle creatives

ZODIAC de musical wordt mede mogelijk gemaakt door: