Locatie De Koepel

Voormalige Koepel-gevangenis als unieke theaterlocatie

  • nieuwe-nederlandse-musical-ZODIAC-op-iconische-plek

Een bezoek aan ZODIAC DE MUSICAL in de oude Koepelgevangenis in Breda is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Een unieke theatervoorstelling op een even unieke locatie. Neem plaats onder de 30-meter hoge koepel die integraal deel uitmaakt van het verhaal. Niet eerder was in Nederland een musical op een dergelijke locatie te zien met zoveel technische hoogstandjes, zoals projecties, rondzoevende drones en innovatieve licht- en geluidseffecten.

De Koepel (1886) is gebouwd volgens het panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen constant in de gaten houden. Als gevangenis was het onderdeel van de penitiaire inrichting De Boschpoort. Op 1 januari 2016 werd het hele complex, waarop tevens (eerder ook) de Rechtbank en vrouwengevangenis gevestigd waren, definitief als penitentiaire inrichting gesloten.

Onze productie maakt gebruik van het Poortgebouw, o.a. voor de kleedkamers, in De Koepel geniet je van de voorstelling, in de Gevangeniskapel huist het ZODIAC Zero Waste Restaurant, Gebouw D dient als Green Room en het kantoorpersoneel maakt gebruik van de Theaterzaal van de voormalige vrouwengevangenis.

Pop-up theater

Het ronde podium bevindt zich in het midden. Daaromheen staan in de 30 meter hoge Koepel vier enorme tribunes, met ieder een eigen ingang. Er zijn 1800 plekken gecreëerd, waarvan er 1400 in de verkoop gaan. Wanneer de 1,5-meter maatregel geldt, maken we gebruik van onze social distancing tool en zullen rond de 600 plekken bezet zijn.

Om een veilig theaterbezoek nog meer te waarborgen, is De Koepel voorzien van state of the art luchtreinigingstechniek (Biozone AirCare). Dit systeem maakt gebruik van een natuurlijke desinfectant, waardoor aerosols worden geïnactiveerd en ook alle oppervlakten continu gedesinfecteerd.

ZODIAC de musical wordt mede mogelijk gemaakt door: