De Elementen

Hoe gaan we met de hulpbronnen van de aarde om?

We staan er soms gewoon niet bij stil, hoe essentieel de hulpbronnen zijn in ons dagelijks leven. We zijn het onbewust vanzelfsprekend gaan vinden, onze toegang tot voedsel, water en electriciteit. Er is ook niemand die zegt dat we er geen gebruik van mogen maken, van de HULPbronnen. Maar iets bewuster en daarmee iets gematigder zou wel mogen. Als we dat samen doen, kunnen we de vraag of het tij nog is te keren vast wel met JA beantwoorden.

 

Overshoot Day: wanneer verbruiken we te veel van onze hulpbronnen?

We leven in een tijdperk waarin het gedrag van de mens veel invloed heeft op het aardse klimaat. Deze indicator brengt het heel ‘mooi’ in beeld: Overshoot Day. Dat is elk jaar de dag waarop wij als mensheid al meer hulpbronnen gebruikt hebben dan de aarde ons voor dat jaar kan geven.

We gebruiken te veel van de elementen vuur – aarde – lucht – water, we nemen meer dan dat er is. De voorraden zijn na Overshoot Day eigenlijk op, dan teren we in op toekomstige bronnen. En daarmee schuiven we de rekening door, naar de volgende generatie(s)!

Overshoot Day kruipt ieder jaar naar voren, valt steeds vroeger in het jaar. In 50 jaar zijn we mondiaal teruggegaan van 31 december naar eind augustus.  Dit geldt voor de hele wereld. En het kan helaas nog erger: in 2021 waren wij in Nederland al op Koningsdag, dus 27 april, door onze eigen ‘voorraad vuur – aarde – lucht – water’ heen!

Kunnen we het tij nog keren?

COVID-19 heeft naast veel ellende, ook een mooi inzicht opgeleverd: we kunnen minder hulpbronnen gaan gebruiken (onder andere door minder te produceren en minder te vliegen) en daarmee Overshoot Day langzaam weer naar later in het jaar laten verschuiven. De voorspelling was voor 2020 eind juli en dat werd 22 augustus.

En daar kan iedereen een steentje aan bijdragen. Voor elk element, VUURAARDELUCHTWATER, hebben we een paar weetjes die mogelijk wat wenkbrauwen doen fronsen én eenvoudige tips waardoor we allemaal dagelijks een paar kleine stappen kunnen zetten.
Heb jij nog een leuk weetje of een eenvoudige tip? Mail het ons (met het relevante element, je naam en leeftijd) en wie weet krijg je een plekje op onze elementen-walls-of-fame.

ZODIAC de musical wordt mede mogelijk gemaakt door: