Nieuws

zaterdag 24 april 2021 - 17:03

Mooie woorden regisseur & cast tijdens persdag

Vrijdagochtend 23 april ontvingen we de pers in De Koepel. Ter afsluiting van de opbouw van het enorme pop-up theater en de voorbereidende repetities. En om de volgende fase in te luiden, waarin alles bij elkaar gebracht wordt door cast, creatives en crew: Het geluid, licht, projecties, drones, het podium met draaischijf, spel, muziek, zang en dans.

De interviews terugkijkend is het mooi om te zien hoe deze fijne ploeg het allemaal verwoordt. Hoe bevlogen ze zijn en hoe iedereen staat te popelen om samen in de Koepel aan de slag te gaan én zo snel mogelijk de deuren te openen voor publiek.

Het verhaal
Dominique legt heel mooi uit dat het gaat om de jonge generatie versus de gevestigde orde en Samir voelde dat hij die jongen die voor ’t eerst heel open naar de wereld kijkt wel moest spelen. René noemt het een hele relevante voorstelling, zonder dat het belerend is, meer een mooie spiegel. “Wat de voostelling eigenlijk zegt: We zijn mensen, we maken fouten, we zijn lichamen vol vergissingen, maar we kunnen leren en we kunnen iets doen.” William vat het mooi samen als een ode aan het mens-zijn en Nicole vindt het daarom heel belangrijk dat dit verhaal op dit moment verteld wordt. René zegt dan weer over Nicole en de andere jonge sterren: “Ik dacht tijdens de repetities, ik zit gewoon te kijken naar een Aida-/HAIR-achtige vibe, maar dan van nu. Met een groep jongeren die niet speelt, maar is. Ze zijn het en dat raakte me ontzettend.” Een hele andere insteek, naast de humor die Dennis (natuurlijk) noemt, komt nog van Calvin: “Naast het statement, is het eigenlijk een heel mooi romantisch verhaal en kun je je ontzettend verliezen in prachtige liefdesduetten.”

Totaaltheater
Deze term horen we van René: “Er zit zoveel energie in die jonge groep en zij zijn ook de generatie die dingen kunnen veranderen. En dan die ruimte, de muziek erbij, hoe William begeistert is, dat heeft me meerdere malen geraakt, ja… totaaltheater.” En ook Dominique, die kippenvel had bij het voor ‘t eerst zien van een paar projecties, maakt een mooie opsomming: “Echt fantastisch wat hier is neergezet. De combinatie van het verhaal, de techniek, het geluid, het decor, de locatie, het podium en de vier tribunes maakt het tot een duizelingwekkend geheel.” Dennis vat het mooi samen als een cadeautje, omdat iedereen elke dag weer verbaasd is en overweldigd wordt door wat er weer bijkomt.

Nino ziet naast heel veel lampen, alles dat kan bewegen, draaien, enorme projecties, drones die er nog bij komen ook wel een uitdaging: Het hele publiek bereiken. “In mijn vorige productie draaide het publiek, nu draai ik…” Iris weet dat wat te nuanceren: “Het is een grootse boodschap, in een grootse ruimte, maar het blijft heel intiem, heel menselijk en puur.” Dit horen we ook van William die het, nu het is neergezet, veel intiemer vindt dan hij had gedacht. En Marcel vindt het al bijna gezellig en is ervan overtuigd dat we hier een fantastische tijd gaan krijgen.

We maken ’t rond met nog een quote van René waarin hij die grootsheid en de intimiteit combineert: “De Koepel is bijna een niet-uit-te-leggen ervaring, ik ben in jaren niet zo enthousiast geweest over iets, het is waanzinnig. Dit unieke gebouw, de enorme indrukwekkende omgeving als onderdeel van het verhaal, maar het is ook heel dichtbij, zelfs op de achterste rij. Dit is wel de plek waar je geweest wil zijn.”

Tot slot
De zorgen van Musicalworld voor een QuarterPoundertest of een Duurzaamheidstoelatingsexamen worden door Hilke en Samir weggenomen. En dan staat eigenlijk niets het publiek meer in de weg om net als Sofia gewoon te popelen en niet te kunnen wachten om hier te zijn.

Oké dan, voor dat laatste zetje in de rug:

Melle: “Ik kan niet wachten om te beginnen, het is zo groot, waanzinnig, echt bizar.”

Marcel: “Ik heb al heel wat mogen doen, maar dit is uniek, bizar. Iedereen moet komen kijken hoe bizar dit is.”

René: “Ik ben zo enthousiast, maar het is ook spannend, het is nieuw, nog nooit gemaakt, maar als dit niet aanslaat bij de mensen, zou ik het niet snappen, omdat het zo uniek is.”

Hilke: “Ik vind gewoon dat iedereen het moet zien, het is niet een gewoon theaterstuk, het is een theaterbelevenis.”

Samir: “Het wordt heel speciaal, dat beloof ik jullie, dus koop die kaarten.” Met tot slot Dennis: “We gaan het sowieso spelen. Het gaat gewoon gebeuren.”

En zo is het Samir & Dennis!

Kijk en lees alle interviews terug in ons In-de-media overzicht.

Sta je inmiddels ook te popelen?
Koop dan nu al tickets en steun de culturele sector en dit geweldige team tot de deuren open mogen.

Naar nieuwsoverzicht

ZODIAC de musical wordt mede mogelijk gemaakt door: